Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо застосування положень Порядку обчислення середньої заробітної плати (лист Мінсоцполітики від 26.02.2024 р. № 4707-05/14494-09)

Щодо застосування положень Порядку обчислення середньої заробітної плати (лист Мінсоцполітики від 26.02.2024 р. № 4707-05/14494-09)

МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 26.02.2024 р. № 4707-05/14494-09

Міністерство економіки України розглянуло звернення [...] щодо застосування положень Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 N 100 (зі змінами) (далі - Порядок) та в межах компетенції повідомляє.

Роз'яснення Мінекономіки щодо обчислення середньої заробітної плати для виплати компенсації за невикористані відпустки працівника, у тому числі, у якого відсутній розрахунковий період, надавалися листом від 13.02.2024 р. № 4707-05/10901-09.

У відповіді Мінекономіки, зокрема, зазначалося, що згідно з абзацом четвертим пункту 4 Порядку якщо розмір посадового окладу є меншим від передбаченого законодавством розміру мінімальної заробітної плати, середня заробітна плата розраховується з установленого розміру мінімальної заробітної плати на час розрахунку, зокрема, на дату звільнення.

Крім того абзацом третім пункту 2 Порядку передбачено, що працівникові, який пропрацював на підприємстві, в установі, організації чи у фізичної особи - підприємця або фізичної особи, які в межах трудових відносин використовують працю найманих працівників, менше року, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надається відпустка або виплачується компенсація за невикористану відпустку, матеріальна (грошова) допомога.

Отже, якщо працівником, який пропрацював на підприємстві менше року, не відпрацьовано календарного місяця з першого числа по перше в визначеному відповідно до абзацу другого пункту 2 Порядку розрахунковому періоді для виплати компенсації за невикористані відпустки, право на які набуті працівником до 31.12.2023, як зазначено в зверненні, то розрахунки проводяться виходячи з установлених йому в трудовому договорі тарифної ставки, посадового окладу на час розрахунку, зокрема, на дату звільнення.

Щодо визначення кількості днів невикористаної відпустки при виплаті компенсації за невикористані відпустки зазначаємо наступне.

З урахуванням змін, внесеними абзацом другим пункту 2 Порядку, при виплаті компенсації за невикористані відпустки у 2024 році для її розрахунку роботодавець має обчислювати дві середні заробітні плати.

При цьому сама компенсація також має поділятися на дві частини: компенсація за відпустки, права на які набуті до 31.12.2023 та після цієї дати.

Кількість днів щорічної основної відпустки працівника має розраховуватися виходячи з фактичної належної йому тривалості такої відпустки, яка визначається пропорційно відпрацьованому ним часові.

Загального нормативно-правового акта, який би визначав порядок розрахунку кількості днів щорічної відпустки, немає.

Враховуючи те, що відповідно до частини першої статті 5 Закону України "Про відпустки" тривалість відпусток незалежно від режимів та графіків роботи розраховується в календарних днях, тому при підрахунку днів щорічної відпустки пропорційно відпрацьованому часу доцільно скористатися механізмом нарахування оплати за дні відпустки, закладеним у Порядку, тобто, прив'язку розрахунку днів відпустки робити до календарних днів робочого року, в якому працював працівник.

Тривалість щорічної відпустки пропорційно відпрацьованому часу можна розрахувати наступним чином.

Визначаємо кількість днів щорічної відпустки, які припадають на один календарний день без урахування святкових і неробочих днів в цілому за робочий рік. Потім одержаний результат множимо на кількість календарних днів без урахування святкових і неробочих днів, відпрацьованих працівником у робочому періоді.

З урахуванням правил округлення визначаємо кількість днів щорічної відпустки, які підлягають компенсації.

Аналогічно окремо розраховуємо періоди з початку робочого року працівника до 31.12.2023 та з 01.01.2024 по день звільнення.

Звертаємо увагу, що частиною шостою статті 6 Закону України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану", який набрав чинності 24.03.2022, у період дії воєнного стану не застосовуються норми, зокрема, статті 73 Кодексу законів про працю України, якою встановлено святкові і неробочі дні.

У випадку, зазначеному у зверненні, для збереження загальної кількості днів невикористаної відпустки, які підлягають оплаті, рекомендуємо порівнювати за математичною більшістю/меншістю за першою, другою чи третьою цифрою після коми та коригувати число днів у визначених розрахункових періодах шляхом додавання чи зменшення днів в кожному з них після порівняння цифр.

Тобто, якщо при підрахунку днів невикористаної відпустки в періоді до 31.12.2023 отримуємо, наприклад, число 7,41 календарних дня і в періоді після 31.12.2023 - 2,40 календарних дня, а загальна кількість становить 10 календарних днів, то округлюємо дні в періоді до 31.12.2023 до 8 календарних днів і в періоді після 31.12.2023 - до 2 календарних днів.

Якщо при підрахунку днів невикористаної відпустки до 31.12.2023 отримуємо число 7,50 календарних дня і після 31.12.2023 - 2,51 календарних дня, а загальна кількість становить 10 днів, то округлюємо дні в періоді до 31.12.2023 до 7 календарних днів і в періоді після 31.12.2023 - до 3 календарних днів.

Одночасно повідомляємо, що листи міністерств не є нормативно-правовими актами та мають інформаційно-рекомендаційний характер.

Враховуючи те, що в Україні введено воєнний стан, Мінекономіки мінімізує використання паперового документообігу, у зв'язку з чим відповідь надається електронною поштою.

З повагою

Заступник Міністра
економіки України

Тетяна БЕРЕЖНА

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям