Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


22.04.24
2867 2

ФОП – платник єдиного податку проводить зміни через Портал Дії. Обережно! Дія автоматично формує помилки

Сомневающийся Sкептиk Бухгалтер для ФОПов

Досить часто може статися ситуація, коли ФОП потрібно внести зміни до ЄДР*. 

   * Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань

Це, наприклад, якщо: змінили види діяльності (КВЕДи), адресу реєстрації або ПІБ. 

Дія попереджує, що, якщо ви платник єдиного податку й змінили види діяльності (КВЕДи), адресу реєстрації або ПІБ, то заява також надійде до податкової. 

Заява в Дії заповнюється автоматично (і коряво) по формі F0102003 (Заява про право застосування спрощенної системи оподаткування), але з помилками:

в заяві по ЄП до ДПС, в рядку 6 повторюється адреса реєстрації ФОПа з рядка 4 Заяви, що є помилкою, та потребує повторної відправки заяви до ДПС, щоб виправити помилку із заяви з Дії.

Чому? Якщо місце реєстрації (податкова алреса) співпадає з місцем провадженя діяльності (що трапляється не дуже часто), то заповнений рядок 4 таким же чином як і рядок 6 не є помилкою. Але все одно доведеться виправляти помилку ДПС (про помилку ДПС – далі) та подавати повторно заяву до ДПС.

 

Якщо ж податкова адреса ФОПа не співпадає з місцем провадження (що трапляється набагато частіше), то доведеться подавати знову заяву до ДПС.

Приклад, коли доведеться повторно подавати заяву по ЄП до ДПС (із-за помилки в Дії):

ФОП зареєстрований за адресою: вул. Чикаленка Євгена, буд. 31, кв. 17, Київський р-н, м. Одеса, Одеська область, 65038;

місце провадження діяльності: 

1. вул. Черняховського, буд. 16, Приморський р-н, м. Одеса, Одеська область, 65062;

2. вул. Чикаленка Євгена, буд. 33, Київський р-н, м. Одеса, Одеська область, 65038.

3. вул. Чикаленка Євгена, буд. 33, м. Київ, 01024.

 

Крім того, через помилки роботи ДПС, дані до реєстру платників єдиного податку щодо місця провадження беруться із графи 3 рядка 6. Тому, знаючи про таку помилку ДПС, платники в заяві до ДПС гр. 3 в ряд. 6 вказують повну адресу (включаючи місто, область та район, а також індекс – з іншіх граф), тобто: 

вул. Черняховського, буд. 16, Приморський р-н, м. Одеса, Одеська область, 65062;

вул. Чикаленка Євгена, буд. 33, Київський р-н, м. Одеса, Одеська область, 65038.

вул. Чикаленка Євгена, буд. 33, м. Київ, 01024.

Тоді, у витязі з реєстру платників єдиного податку будуть зазначені саме ці адреси.

Якщо в гр. 3 вказати у відповідності до назви графи (Вулиця, номер будинку/офісу/квартири), тобто:

вул. Черняховського, буд. 16

вул. Чикаленка Євгена, буд. 33

вул. Чикаленка Євгена, буд. 33

то у витязі з реєстру платників єдиного податку будуть зазначені саме ці адреси (без місця, обасті, району, не зважаючи на те, що остальні графи заповнені) 

/До речі, про свою помилку при внесенні даних у реєстр платників єдиного податку та формуванні потім Витяга з цього реєстру – ДПС давно знає, але не поспешає виправляти./ 

Тобто, помилка Діі (яку потрібно виправляти) – НЕвірне заповнення заяви по єдиному податку, а саме: рядок 6 заяви, де:

можливе заповнення лише одного місця здійснення (одна адреса);

у зареєстрованого до цього ФОПа рядок 6 заповнюється автоматично з даних рядка 4;

графа 3 рядка 6 заповнюється у відповідності до назви графи "Вулиця, номер будинку/офісу/квартири", але із-за помилок ДПС треба вказувати ПОВНУ адресу, тобто: "Вулиця, номер будинку/офісу/квартири, населений пункт, район, область, індекс".

 

Служба підтримки Дія не визнає це помилкою, аргументуючи тим, що “це умови податкової та послуг по внесенню змін. Дія не редагує ці дані. Якщо користувач є платником єдиного податку, то автоматично формується заяву до податкової, де проставляється самостійно системою така інформація: для 1 та 2 груп — адреса провадження господарської діяльності; для 3 — вся Україна.” Та наголошують, що “цією послугою успішно користуються щоденно користувачі та послуга працює згідно умов податкової. Дія не має повноважень редагувати цю заяву та змінювати умови послуги, так як, вони погоджені податкової.  Якщо у вас є питання по умовам зміни даних то радимо звернутись до податкової.”

Повторне звернення до Служби підтримки Дія, з наступними аргументами, що: 

Автоматичне внесення до заяви ДПС "для 1 та 2 груп — адреса провадження господарської діяльності; для 3 — вся Україна": грубейша помилка.

Місце провадження НЕ є завжди податкова адреса, або вся Україна для ФОПів на ЄП.

Місце провадження може бути одне, два, три (та більше); може бути яка вся Україна, так і "за межами України".

На сьогодні, подаючі з Дії заяву до ДПС з НЕвірними даними щодо місця провадження, ФОП "як би" повідомляє ДПС: НЕвірну адресу місця провадження, а також своє "бажання" змінити в деяких випадках ставку ЄП для своєї групи (1 або 2) та бути платником податку на нерухоме майно як фіз. особа, бо самостійно в заяві вказує місцем провадження свою адресу реєстрації (податкову адресу).

Так, цю помилку Дії він виправить через декілька днів, подав до ДПС заяву з вірним місцем провадження, але за ці декілька днів ДПС може нарахувати фіз. особі податок на нерухоме майно, бо відповідно до абз. 2 пп. 266.4.3. п. 266.4 статті 266 розділу XII. ПКУ:

  • Пільги з податку, передбачені підпунктами 266.4.1 та 266.4.2 цього пункту, для фізичних осіб не застосовуються до:
  • об’єкта/об’єктів оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності).

Було запропоновано рішення для Дії:

Або зробити можливість коригувати ФОПу рядок 6 заяви (місце провадження), або повідомити ДПС про спільну помилку Дії та ДПС (якщо Дія стверджує, що невірне заповнення заяви – це умови податкової).

Або зробіти крок назад і відмовитися від ідеї автоматичного відправлення заяви до ДПС для платників ЄП, доки не буде виправлена помилка при формуванні заяви до ДПС.

Також, якщо Дії не зрозуміло суті питання, було запропоновано  – проконсультуватися з фахівцями ДПС, або подивиться на роз'яснення ДПС (в ЗІР):

https://zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=35242

https://zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=28226

https://zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=36990

визнати, що це є помилкою, та працювати над ії виришенням! 

 

Наголошую, що Дія не визнає це помилкою.

 

ВИСНОВКИ:

  • Якщо ви ФОП – платник єдиного податку й змінили через Портал Дія види діяльності (КВЕДи), адресу реєстрації або ПІБ, то заява також надійде до податкової.
  • Рядок 6 Заяви до ДПС (місце провадження) через Дію формується з помилками та автоматично повторює податкову адресу (з рядка 4) для платників ЄП 1 та 2 груп, а для 3 групи вноситься адреса місця провадження “вся Україна".
  • Одразу після внесення змін до ЄДР подайте в ДПС заяву по формі F0102003 (Заява про право застосування спрощенної системи оподаткування).
  • Через помилки роботи ДПС, дані до реєстру платників єдиного податку щодо місця провадження беруться податковою з графи 3 рядка 6. Тому, у гр. 3  ряд. 6 вкажіть повну адресу (включаючи місто, область та район, а також індекс – з іншіх граф). 
  • Примітка: іноді, якщо у пункті 5.4 Заяви є кілька відміток про внесення змін ДПС (з невідомих та незрозумілих причин) вносить лише одну зміну із Заяви і доводиться знову подавати заяву. 
  • Після цього (днів через 5) можна подавати F1302101 Запит про отримання витягу з реєстру платникiв єдиного податку.

 

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Тетяна
22.04.24 21:07

Дякую 

Ответить
  • Елена
01.05.24 10:01

Дякую.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям