Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


25.04.24
674 0

Звільнення з військової служби строковиків

Не так давно було ухвалено закон 3600 від 23.02.2024, згідно з яким солдати строковики в Україні отримали право на звільнення з військової служби. Чи так це і чи всі зможуть цим скористатися. Обговоримо в цій статті.

Строковики демобілізація Україна

Так, дійсно, законом 3600 було додано пункт 7-1 до прикінцевих положень Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", згідно з яким усі солдати строкової військової служби, строк служби яких закінчився під час дії воєнного стану в Україні та був автоматично продовжений, звільняються з військової служби в запас.

І такі особи не можуть бути повторно призвані на військову службу протягом 12 місяців з дня звільнення в запас, крім випадку, якщо самі висловили добровільну згоду на це.

І виходить, що строковики в Україні нарешті вільні.

Думаю, що насамперед варто пояснити, хто такі строковики.

Зараз під час воєнного стану в Україні строкова військова служба скасована. І на неї ніхто не призивається.

Але до запровадження воєнного стану в Україні вона була, і частина військовозобов'язаних опинилася в ситуації, що їх було призвано на строкову військову службу, а їх примусили воювати і подовжили їхній термін служби на невизначений термін.

Зараз нарешті цей процес вирішено і такі солдати отримали право на звільнення з військової служби.

При цьому ті, хто був просто мобілізований або хто підписав контракт і служить строковиком не є і їх цей закон не стосується.

Відстрочка від мобілізації для строковиків, які звільнилися

Дуже багато військових, які звільнилися з військової служби, потрапляють у пастку. Вони отримують наказ про звільнення. Не перевіряють, чи мають вони право на відстрочку від мобілізації, ідуть ставати на облік у військкомат і тут же отримують нове мобілізаційне розпорядження.

Вони цінні кадри з бойовим досвідом, і звісно ж усі їх одразу хочуть мобілізувати.

І далеко не в кожного, у кого, приміром, батько інвалід, є право на відстрочку від мобілізації.

Тому перш ніж ставати на облік у ТЦК і СП переконайтеся, що у Вас є право на відтермінування, візьміть документи про це, надішліть заздалегідь лист на відтермінування. І тільки потім з'являйтеся в ТЦК і СП і готуйтеся відстоювати свої права.

І пам'ятайте, що за несвоєчасне взяття на облік у ТЦК і СП Ви отримаєте адміністративний штраф, а ось за неявку за повісткою на відправку вже кримінальну відповідальність.

Знаючи таку практику, солдати строковики також запанікували. Що щойно вони прийдуть до ТЦК і СП, то одразу зі статусу звільненого солдата строковика перейдуть до статусу мобілізованого. І тут уже зовсім інші підстави для звільнення, які є не в кожного.

Але тут потрібно знати свої права.

І всі строковики в разі спроби вручення їм мобілізаційного розпорядження у військкоматі повинні відмовлятися від його підпису, вимагати скласти акт відмови від підпису, де причиною відмови зазначати, що згідно з п. 7-1 Прикінцевих положень Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" вони мають право не бути мобілізованими ще 12 місяців з дня звільнення.

Мобілізаційне розпорядження строковику на строк через рік і відмова ставити його на облік

Багато ТЦК і СП, бачачи строковика, який хоче стати на облік і знаючи, що він не підлягає мобілізації ще 12 місяців, починають чинити беззаконня.

Вони намагаються вручити строковику мобілізаційне розпорядження на термін через 13 або 14 місяців, а якщо строковик відмовляється його підписувати - відмовляються ставити його на облік і не віддають військовий квиток.

Ось такий засіб маніпуляції вони придумали.

Але він не далекоглядний.

І від нього є захист.

По-перше, навчіться відрізняти бойову повістку на відправку від повістки для уточнення даних. У мобілізаційному розпорядженні, тобто в бойовій повістці, завжди написано на відправку, або бойова, або мобілізаційне розпорядження, або з'явитися з речами. А в повістці для уточнення даних цього немає.

Так от, повістку для уточнення даних Вам вручити можуть.

А ось повістку на відправлення не мають права. Перш ніж вручати повістку на відправлення, вони зобов'язані Вас запросити для уточнення даних, переконатися, що за цей рік у Вас не виникло жодних підстав на відстрочку, і тільки потім, якщо їх не виникло, виписувати мобілізаційне розпорядження.

Тому в разі спроби вручити Вам повістку на відправлення "на майбутнє" Ваше завдання відмовлятися від її підпису, вимагати скласти акт відмови від підпису, де причиною відмови вказувати, що у військкомату немає можливості уточнити Ваші дані й зазирнути на майбутнє на рік уперед, і неможливо припустити, будуть у Вас підстави для відстрочки за рік чи ні. Потім розвертатися, йти, за нею нікуди не з'являтися і йти її оскаржувати в судовому порядку.

По-друге, навчіться все фіксувати. Щоб претензії були не до Вас, що Ви не стали на облік, а до ТЦК, що він відмовляється виконувати свої обов'язки і Вас незаконно шантажує.

Приходьте в ТЦК з двома телефонами, і непомітно на аудіо записуйте їхню відмову видати військовий квиток і поставити Вас на облік.

Чому два? Один на вході можуть відібрати, його їм вручите, а другий буде у Вас все непомітно писати.

Якщо дійшло до відмови у взятті на облік, пишіть у ТЦК письмову заяву приблизного змісту: "Прошу поставити мене на військовий облік, видати військово-обліковий документ. І прошу письмово пояснити причини своєї відмови в моїй постановці на військовий облік після моєї відмови в підписі незаконного мобілізаційного розпорядження. Прошу дати письмову відповідь, яку надіслати поштою за адресою....".

Це все здайте в канццелярію під штамп і розпис. Або ж поштою цінним з описом вкладення та кур'єрською доставкою.

Головне завдання - Ви зафіксували, що Ви зі свого боку вчинили законно і туди з'явилися. А вже ТЦК ухиляється від своїх обов'язків.

Можливо, вже на цій стадії, питання вирішиться.

А якщо ні - можна зробити їм адвокатський запит. Можна скаргу на них у Міноборони. А можна подати позов до суду і через суд зобов'язати їх поставити Вас на облік.

І також це привід оскаржувати будь-які їхні штрафи нібито за не постановку на облік.

А кримінальної відповідальності за це взагалі немає і вона Вам не загрожує.

А ось у співробітників ТЦК можуть виникнути проблеми.

Хто зі строковиків не зможе звільнитися за новим законом

Ті з солдатів строкової військової служби, які встигли вже підписати контракт, на жаль, права на звільнення за новим законом не отримають.

Вони з моменту підписання закону втратили свій статус строковика. І отримали статус контрактника.

І тепер на них поширюються правила звільнення з військової служби ті, які стосуються контрактників. І жодного закону щодо контрактників президент не підписував.

Так само як жодних підстав на звільнення не виникло й у тих, хто не був строковиком, а просто був мобілізований під час дії воєнного стану в Україні.

Посилання на першоджерело: https://youtu.be/PulrPslDXr8

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям