Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


16.04.24
459 1 Печатать

Бізнес пропонує справедливу підтримку виробництва електричної енергії з альтернативних джерел

Комітет з енергетики Європейської Бізнес Асоціації направляв ряд звернень до органів державної влади щодо важливості здійснення тих чи інших змін, зокрема, і в регуляторному полі, для продовження підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел. Зокрема, бізнес пропонував включення у перелік операцій, за якими можна використовувати касовий метод оподаткування податком на додану вартість, послугу із забезпечення підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел за механізмом ринкової премії, адже такий порядок існує для виробників за “зеленим” тарифом та це вимушений крок через неоплату премії гарантованим покупцем.

Водночас, 1 березня 2024 року було прийнято постанову КМУ щодо забезпечення підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел за механізмом ринкової премії.

У лютому, Асоціація направила листа Андрію Герусу Голові Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, аби зафіксувати деякі домовленості, що були досягнуті в рамках зустрічі напередодні. Зокрема, пропозиції стосувались і вище зазначеного питання.

Так, на думку бізнесу, необхідним було та є внесення змін до Закону України «Про енергетичну ефективність» з метою приєднання України до бази даних енергоспоживчої продукції Європейського Союзу (EPREL).

Водночас, важливим є і внесення змін до Закону України «Про ринок електричної енергії». Так, з метою стимулювання виробників електричної енергії за «зеленим» тарифом до переходу на механізм ринкової премії важливо доповнити перелік спеціальних обов’язків, що покладаються на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії новим пунктом. Зокрема, сфокусуватись і на важливості забезпечення підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел за механізмом ринкової премії, аби касовий метод нарахування податку на додану вартість застосувався також для виробників електричної енергії за механізмом ринкової премії. Крім того, необхідним є і створення умов, аби «зелена» премія нараховувалася на обсяги, що не були відпущені виробником через виконання заявки на розвантаження на балансуючому ринку та системні обмеження. Наразі, механізм премії не користується попитом через неможливості оплати премії гарантованим покупцем, відсутність касового методу ПДВ та ненарахуванням премії на обсяги недовідпущеної електроенергії.

Тож щиро сподіваємось, що дані домовленості будуть досягнуті, відповідні зміни внесено, а створення умов, спрямованих на посилення енергетичної ефективності країни продовжено.

По материалам Європейська Бізнес Асоціація

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Лилия
16.04.24 11:13

як же це мило звучить.. Хто такий цей "бізнес"? чому прямо і відкрито не говорити, ахметов та його приплічники. а також зараз брат єрмака. Ось ці люди займаються альтернативною електроенергією

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям