Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


27.03.24
1677 5 Печатать

Суд підтримає блокування реєстрації ПН у зв`язку із ненаданням первинних документів

Одеським окружним адміністративним судом підтримано позицію контролюючого органу щодо правомірності прийнятих рішень про відмову у реєстрації податкових накладних.

Контролюючим органом було прийнято рішення про відмову у реєстрації податкових накладних у зв`язку із ненаданням первинних документів щодо постачання/придбання товарів/послуг, зберігання і транспортування, навантаження, розвантаження продукції, складських документів (інвентаризаційні описи), у тому числі рахунків-фактури інвойсів, актів приймання-передачі товарів (робіт, послуг) з урахуванням наявності певних типових форм та галузевої специфіки, накладних.

Судом першої інстанції встановлено, що постановою П`ятого апеляційного адміністративного суду від 25.10.2023 залишено без змін рішення Одеського окружного адміністративного суду від 10.05.2023 по справі № 420/17140/21, яким визнано недійсним договір поставки, укладений між позивачем та його контрагентом та яке набрало законної сили 25.10.2023.

Суд зазначає, що саме визнаний недійсним договір поставки, укладений між позивачем та його контрагентом слугував підставою складання податкових накладних, по яким були прийняті рішення про відмову у їх реєстрації, а тому в силу ч.1 ст. 216 ЦК України не створював юридичних наслідків.

З огляду на викладене контролюючим органом правомірно прийнято оскаржувані рішення Комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних про відмову у реєстрації податкових накладних з огляду на ненадання позивачем відповідних документів на підтвердження здійснення господарських операцій.

Таким чином суд виснував, що, оскільки в судовому порядку визнано недійсним договір поставки, укладений між позивачем та його контрагентом, підстави для реєстрації зазначених у позові податкових накладних відсутні, а рішення податкового органу є законними, оскільки в них сформовано обґрунтовані сумніви щодо реальності здійснення господарських операцій за якими сформовано податкові накладні.

Відтак, Одеським окружним адміністративним судом від 10.01.2024 у справі № 420/9007/21 у задоволенні адміністративного позову позивача до Головного управління ДПС в Одеській області та Державної податкової служби України – відмовлено.

По материалам ДПСУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Евгения
27.03.24 09:44

В этой статье "смешаны мухи с котлетами", а заголовок это всё компилирует. 
Первый абзац - это одно: непредоставление первички в налоговую для разблокировки НН. 
Второй абзац - это признание судом договора недействительным. 
А между этими двумя событиями что было? Предоставило ли предприятие в суд эту первичку? На основании чего вынесен вердикт о недействительности договора и тд.
Статья ни о чём, если честно.

Ответить
  • СержК
27.03.24 09:59

Як? договір поставки, який не є первинним документом, може бути підставою для складання податкових накладних? Договір може бути укладений навіть в усній формі. Але, якщо є рахунки, накладні, банки тощо, яка підстава невизнання?...

Ответить
  • Ирина
27.03.24 10:18

чем далее тем чудеснеЕ

Ответить
  • Раїса
27.03.24 18:40

Залишилось подати уточнюючий розрахунок та зменшити податкові зобов'язання. Договір недійсний, поставки не було, яке податкове зрбрв'язання?!  😡

Ответить
  • ІринаКиїв
28.03.24 22:03

а якщо поставка разова? по рахунку сплатили, потім відвантажили,  що значить договір недійсний, чому? незрозумілий текст,  таке,  як завжди

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям