Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


10.04.24
1792 1

Нарахування та сплата юридичними особами позитивного значення МПЗ за 2023 рік

Юлія Мороз В.о. начальника ГУ ДПС у Кіровоградській області

Другий рік поспіль суб’єктами господарювання (юридичними особами), які володіють та/або користуються (орендують (суборендують), на умовах емфітевзису, постійно користується) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь (відповідно до підпункту 162.1.11 пункту 162.1 статті 162 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VІ із змінами та доповненнями, розраховується мінімальне податкове зобов’язання.

Такі платники, подають додаток з розрахунком загального мінімального податкового зобов’язання у складі податкової декларації за податковий (звітний) рік. 

Додаток Розрахунку мінімального податкового зобов’язання до податкової декларації є її невід’ємною частиною (абзац четвертий пункту 46.1 статті 46 Податкового кодексу).

При позитивному значенні різниці між сумою загального мінімального податкового зобов'язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок платник податку зобов'язаний збільшити визначену в податковій декларації суму податку, що підлягає сплаті до бюджету, на суму такого позитивного значення та сплатити таку збільшену суму податку до бюджету в порядку та строки, визначені Податковим кодексом для сплати податку, платником якого він зареєстрований. 

У сумі сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок не враховуються помилково та/або надміру сплачені у податковому (звітному) році суми податків, зборів, платежів.

У разі сплати єдиного податку четвертої групи в IV кварталі 2022 року за IV квартал 2022 року, такі суми повинні враховуватись при визначенні мінімального податкового зобов’язання за 2023 рік.

Крім того, для цілей розрахунку мінімального податкового зобов’язання за 2023 рік коефіцієнт індексації нормативно – грошової оцінки (далі-НГО) складає - 1,0. Водночас, для обрахунку нарахованої суми єдиного податку 4 групи слід використовувати коефіцієнт індексації – 1,051.

Позитивне значення різниці між сумою загального мінімального податкового зобов'язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок є частиною зобов'язань платника. 

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Елена
16.04.24 21:04

Підприємство, платник податку на прибуток, має у власності (право постійного користування) сільгосп.угіддя. Сільськогосподарським товаровиробництвом не займаємось, тобто частка сільськогосподарського товаровиробництва становить 0. Розрахували мінімальне податкове зобов'язання (далі-МПЗ) на сільгосп.землі згідно ст.38-1 ПКУ. Далі хотіли застосувати ст. 141.9.3 ПКУ, тобто - хотіли зменшити суму МПЗ на земельний податок за земельні ділянки, віднесені до сільгосп.угідь. Але податковий інспектор зателефонувала та повідомила, що ми не маємо на це право, так як не є сігосп.виробниками. Загрожувала камеральної перевіркою та штрафами. Чи права податковий іспектор? Що нам робити?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям