Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


09.04.24
1050 2

Де можуть роздавати повістки у військкомат

Дуже багато дзвінків мені надходить про те, що мені вручили повістку взагалі в іншій області, де я був проїздом у відрядженні, вручили на вулиці, повноваження не пред'явили і що мені тепер робити. Тому в цій статті хочу детальніше обговорити ситуацію, де можуть вручити повістку і куди з'являтися, якщо її вручили.

 

Вручення повісток на вулиці, на скільки це законно

 

Напевно, це засмутить багатьох із Вас, але загалом вручення повісток на вулиці, вручення повісток на блокпостах - це законно.

Уже є певні норми і роз'яснення про те, що співробітники ТЦК і СП можуть вручати Вам повістку де завгодно. І на вулиці, і на блокпосту, і за місцем Вашої прописки, і не за місцем Вашої прописки.

Тому, на жаль, але позиція, що мені вручили повістку на вулиці і це не законно, буде програшна в суді.

Але не поспішайте мене звинувачувати і казати, що як це так, вони взагалі виписують повістку на коліні і не пред'являють повноважень, а Ви кажете, що це законно. Нічого такого я не мала на увазі.

Так само незаконно виписувати повістку на коліні, так само перед врученням повістки вони зобов'язані представитися, показати свої повноваження, показати витяг з наказу, підписаний начальником ТЦК і СП, про те, що саме цього співробітника уповноважили вручати Вам повістку і про те, що в цьому списку осіб, яким потрібно вручити повістку, Ви вказані.

І все також поки що принаймні вони не мають права перевіряти документи, це має право робити поліція, але поліція не має права вручати повістки і не має права розголошувати їм Ваші конфіденційні дані.

І звісно ж усе це порушується практично скрізь. І звісно ж на це закривають очі.

Але якщо всіх цих вимог дотримано, то повістку Вам законно можуть вручити і на вулиці, і на блокпосту, і де завгодно.

Звичайно ж, Ви маєте право сказати, що прописані взагалі в іншій області і сюди на 2 дні приїхали у відрядження по роботі або в гості до друга. Але Вас не зобов'язані слухати і виписувати Вам повістку виключно у Ваш ТЦК.

Потрібно розуміти, що в іншій області найімовірніше стоять співробітники не Вашого ТЦК, а співробітники ТЦК іншої області. І найімовірніше вони випишуть Вам повістку саме у своїй ТЦК і СП, якому підпорядковуються.

І зараз багато хто скаже, добре, але ж це буде на коліні, без повноважень і я законно від неї відмовлюся.

Згодна з Вами, так це все буде найімовірніше з порушеннями. І Ви маєте право від неї відмовитися. При цьому, не раджу.

Тому що 90% відмов від отримання повістки для уточнення даних закінчуються "затягуванням у бусик" і подальшими неприємними наслідками.

І іноді легше отримати повістку для уточнення даних, спокійно піти і далі вже спокійно думати з'являтися за нею кудись чи ні, ніж викликати поліцію, фіксувати своє викрадення, і під дулом автомата твердити, що нічого підписувати Ви не будете і проходити медкомісію під примусом відмовляєтеся. І якщо ситуація закінчиться "бусиком", то у Вас буде тільки такий максимально конфліктний варіант. 

Вийти з цієї ситуації теж можна, і цілком реально. Але Вам знадобляться залізні нерви, сила волі та витримка.

Тому, перш ніж ухвалювати рішення підписувати чи відмовлятися від підпису повістки для уточнення даних, зважте всі за і проти та ухваліть рішення, що Вам краще, пройти процес оформлення відтермінування чи заплатити адміністративний штраф за неявку, або ж фіксувати Ваше викрадення, відмовлятися від підпису всього і провести цей день з максимальними пригодами.

Ну а якщо все-таки Вас незаконно тягнуть до військкомату чи на фронт, то більш детально як діяти в цьому випадку, я розповідаю у своєму іншому ролику на тему: "Захист від свавілля ТЦК, якщо тягнуть до військкомату" за посиланням: https://youtu.be/M5EDvKzDkr4 

Вийти з цієї ситуації теж реально, і в цьому ролику я розповідаю реальну практику, як це зробити.

Але провокувати і створювати цю ситуацію спеціально не раджу нікому.

 

Вручили повістку в іншій області, до якого військкомату йти

 

Припустімо, Ви були в гостях у друга, або у відрядженні й отримали на вулиці повістку для уточнення даних із запрошенням до військкомату, що розташований у Києві, хоча самі прописані та проживаєте в Харкові. Куди ж іти і що робити?

Дуже складна ситуація, з якою стикається багато хто.

І за правилами йти потрібно в той ТЦК і СП, у який Вас запросили за повісткою.

Інакше вийде плутанина.

Наприклад, Ви отримали повістку в ТЦК і СП м. Києва. Самі прийшли за цією повісткою в ТЦК і СП за місцем своєї прописки в м. Харків. Виходить, що в Харкові Вас не кликали, але Ви прийшли і вони дуже раді. А в Києві Ви в них значитеся в базі як ухильник, який не з'явився за повісткою, і в будь-який момент Вам можуть виписати адміністративний штраф за неявку і можете потрапити в базу розшуку. 

Зрозуміло, що це все можна буде оскаржити в судовому порядку. Але факт є факт.

На жаль, на цей момент часу в нас немає єдиних баз, щоб співробітники ТЦК і СП одразу бачили військкомат, до якого Ви приписані, і щоб співробітники одного військкомату дізналися, що Ви були і чи не були в якомусь іншому.

При цьому, де б Ви не перебували і в який би військкомат не вирішили йти, перш ніж туди з'являтися, переконайтеся, що у Вас є якісь підстави для відстрочки від мобілізації, надішліть лист на відстрочку і пройдіть процес її оформлення.

Якщо в даний час Ви де-небудь з'являєтеся без підстав на відстрочку від призову, то на Вас практично гарантовано чекає повістка на відправку. На початку війни це було не так відчутно, але зараз так відбувається практично з кожним, хто туди з'явитися незахищеним. Тому майте це на увазі. 

Неявка за повісткою для уточнення даних - це адміністративний штраф і можливість потрапляння в базу розшуку, але це не кримінальна відповідальність. А неявка за мобілізаційним розпорядженням, вручення якого можливе лише після проходження медкомісії, - це одразу кримінальна відповідальність.

 

               У цій статті я розповіла де можуть роздавати повістки і в який військкомат іти, якщо повістку вручили в іншій області. Також вже опубліковано безліч відео і статей про те, які зараз є підстави на відстрочку від мобілізації, як її оформляти і як боротися зі свавіллям ТЦК і СП. Раджу всім ознайомитися.

Посилання на першоджерело: https://youtu.be/fHzrLoGjJuM

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Юрій
16.04.24 12:20

 Якщо Ви не знаєте про ЄДРПВР - необманюйте людей.

Ответить
  • Светлана
22.04.24 11:11

ПОКРИЄМО  БУХГАЛТЕРСЬКИМ ПРОВОДКАМИ ВСІХ , ХТО НЕ ХОЧЕ ЙТИ ЗАХИЩАТИ БАТЬКІВЩИНУ?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям