Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо надання допомоги по вагітності та пологах застрахованій особі (лист Пенсійного фонду від 26.04.2024 р. № 2800-030401-8/25715)

Щодо надання допомоги по вагітності та пологах застрахованій особі (лист Пенсійного фонду від 26.04.2024 р. № 2800-030401-8/25715)

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ
ДЕПАРТАМЕНТ ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ, СТРАХОВИХ ВИПЛАТ, СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ, ЖИТЛОВИХ СУБСИДІЙ ТА ПІЛЬГ

ЛИСТ

від 26.04.2024 р. № 2800-030401-8/25715

Розглянувши [...] інформаційний запит [...], Пенсійний фонд України повідомляє.

Відповідно до частини першої статті 1 Закону України "Про доступ до публічної інформації" публічна інформація - це відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, що була отримана або створена в процесі виконання суб'єктами владних повноважень своїх обов'язків, передбачених чинним законодавством, або яка знаходиться у володінні суб'єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом.

Визначальним для публічної інформації є те, щоб вона є заздалегідь готовим, зафіксованим продуктом, отриманим або створеним суб'єктом владних повноважень у процесі виконання своїх обов'язків. Розпорядник може надати ту інформацію, яка вже існує і заздалегідь зафіксована на будь-яких носіях.

Оскільки Ваш інформаційний запит за змістом не відповідає вимогам Закону України "Про доступ до публічної інформації", його розглянуто згідно із Законом України "Про звернення громадян" в межах компетенції Пенсійного фонду України.

Згідно із частиною першою статті 3 Закону України від 23.09.99 N 1105-XIV "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (далі - Закон N 1105) соціальне страхування здійснюється за принципами законодавчого визначення умов і порядку здійснення соціального страхування.

Частиною першою статті 12 Закону N 1105 передбачено, що право на страхові виплати за страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та день звільнення), зайняття підприємницькою та іншою діяльністю, якщо інше не передбачено законом.

Відповідно до частини першої статті 18 Закону N 1105 допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі страхових виплат, які повністю або частково компенсують втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами.

Частиною першою статті 19 Закону N 1105 визначено, що допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати (доходу), обчисленої у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, і не залежить від страхового стажу.

Підставою для призначення застрахованій особі допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є сформований на основі медичного висновку про тимчасову непрацездатність листок непрацездатності (частина перша статті 23 Закону N 1105).

Згідно із пунктом 2 розділу II Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затвердженого наказом Міністерства здоров'я України від 17.06.2021 N 1234, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 07.07.2021 за N 890/36512, листок непрацездатності формується в Електронному реєстрі листків непрацездатності на підставі інформації про медичний висновок (медичні висновки) у разі ідентифікації пацієнта як застрахованої особи в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування. Сформований листок непрацездатності надсилається страхувальникам, з якими застрахована особа перебуває у трудових відносинах (за основним місцем роботи та за сумісництвом) через кабінет страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

Після відображення сформованого листка непрацездатності в електронному кабінеті страхувальника та набуття статусу "Готовий до сплати" роботодавцем здійснюється призначення, нарахування та подання заяви-розрахунку для отримання фінансування від Пенсійного фонду України, до якої включено нараховану суму страхової виплати на підставі листка непрацездатності застрахованої особи.

Іншого Законом N 1105 не передбачено.

З урахуванням зазначеного, допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі на підставі листка непрацездатності сформованого на підставі інформації про медичний висновок за період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, а у разі, якщо роботодавцем працівниці буде скорочена відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами за її бажанням, то надання допомоги по вагітності та пологах необхідно здійснювати за фактичні дні перебування у зазначеній відпустці.

 

З повагою начальник
управління страхових виплат
та соціальних послуг

Світлана ЗАРУБІНА

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям