Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


10.05.24
2240 0 Печатать

Рада вносить зміни в правила проведення перевірок

У Верховній Раді підтримали у другому читанні законопроєкт «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» – № 5473-Д. Він покликаний удосконалити законодавство, що регулює державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції. Зокрема, йдеться про визначення обставин, за якими встановлюється розмір штрафів та прозорість процесу перевірок.

Про це повідомила голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування, очільниця партії «Слуга Народу» Олена Шуляк.

За її словами, на ухвалення таких законодавчих змін дуже наполягала найбільша асоціація українського бізнесу – Українська рада бізнесу (УРБ), оскільки державне регулювання нехарчової продукції, штрафи та система перевірок у нинішніх складних умовах посилювали тиск на підприємців.

«Вітчизняному бізнесу в умовах війни надзвичайно складно працювати, надавати робочі місця, сплачувати податки. Тому ми, як законотворці, напрацювали рішення, яке, переконана, полегшить життя підприємцям у цей складний час. Сьогодні у парламенті його підтримали, тож бізнесу відтепер працювати буде простіше», – зазначила Шуляк.

Ухвалений законопроєкт передбачає:

– Визначення обставин, за якими встановлюється розмір штрафу;

– Право органам ринкового нагляду та суб’єктам господарювання фіксувати процес здійснення перевірок засобами аудіо-, фото- та відеотехніки.

– Право органам ринкового нагляду запитувати первинні документи виключно у випадку, якщо продукція є небезпечною, ризикованою або не відповідає встановленим вимогам;

– Перевірки, які потребують лабораторного аналізу з якості, виконуватимуться виключно за кошти держави;

– Заміну штрафу за продукцію неналежної якості, яку не приведено до належних норм, на можливість утилізації.

«Цим законопроєктом лібералізуються відносини держави та підприємця. Система зважування та противаг в цьому контексті дуже доречна, адже від непомірних штрафів та наджорстких вимог в результаті програє як держава, так і бізнес», – зазначила Олена Шуляк.

Парламентарка додала, що законопроєкт передбачає менш витратний обмежувальний захід до виробника або розповсюджувача продукції. Зараз, якщо підприємець не може привести продукцію у відповідність до належних норм, він змушений платити штраф за товар, який і так не можна продавати. Але віднині замість штрафу і заборони продажу продукції, її можна просто знищити, пояснила вона.

Крім того, наголосила Шуляк, законопроєкт передбачає лібералізацію процесу перевірок. Органи ринкового нагляду можуть запитувати первинні документи виключно у разі встановлення, що продукція є небезпечною, ризикованою або не відповідає встановленим вимогам. Крім того, перевірки, які потребують лабораторного аналізу з якості, – виконуватимуться виключно за кошти держави, а забезпечення прозорості перевірок, підприємці матимуть право їх фіксувати за допомогою аудіо-, фото- та відеотехніки.

«Бізнес і держава повинні працювати разом на благо нашої країни, і прийнятий законопроєкт – важливий крок у цьому напрямку», – підсумувала очільниця партії «Слуга Народу».

По материалам Політична партія «Слуга Народу»

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям