Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


30.04.24
487 0 Печатать

Бізнес-асоціації закликають Уряд не створювати додаткове регулювання щодо підакцизних товарів

Бізнес-спільнота, об’єднана Американською торговельною палатою в Україні, Європейською Бізнес Асоціацією, Спілкою Українських Підприємців та Громадською спілкою «Український фуд-ритейл альянс», закликає Кабінет Міністрів України відмовитися від розробки і прийняття проекту Закону «Про внесення змін до Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення», що передбачає додаткове регулювання галузі. Законопроект стосується заборони видимого розміщення тютюнових виробів, електронних сигарет, тощо у місцях їх роздрібної торгівлі.

На переконання учасників ринку, які працюють з дотриманням вимог чинного законодавства, надмірне регуляторне навантаження саме на прозорий бізнес, недотримання норм чинного законодавства органами державної влади і несприйняття позиції бізнесу можуть призвести до значного збільшення частки нелегальної торгівлі через неліцензовані канали збуту та ускладнення виявлення «сірих» продавців правоохоронними органами, в той час як для білого бізнесу прийняття таких змін буде наслідком додаткового тиску зі сторони контролюючих органів та збільшення кількості формальних перевірок.

Водночас, прийняття Законопроєкту призведе до значного скорочення галузі спеціалізованої роздрібної торгівлі тютюновими виробами і зростання рівня безробіття серед населення, відповідно. 

Для прозорого бізнесу реалізація зазначеної ініціативи також зумовить додаткові витрати – як для великих торговельних мереж, так і для малого та середнього бізнесу.

Більше того, профільне законодавство Європейського Союзу не передбачає такої заборони на видиме розміщення продукції у точках продажу. 

Тому бізнес-спільнота рішуче виступила проти зазначеного проекту Закону та надіслала відповідні спільні звернення до Уряду, оскільки прийняття такої заборони матиме вкрай негативний вплив на економіку і надходження до Державного бюджету.

На підтримку позиції бізнесу, Міністерство економіки України рекомендувало Держпродспоживслужбі відкласти розробку даної законодавчої ініціативи до закінчення воєнного стану в Україні. Крім того, Державна регуляторна служба України двічі відмовила Держпродспоживслужбі у погодженні проекту регуляторного акту. Тож щиро сподіваємось, що голос бізнесу буде почуто.

По материалам Європейська Бізнес Асоціація

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям